Kunst Kring Duiven

 anketien

Datum: zaterdag 16 maart 2019 en zondag 14 april 2019

Raku is een stooktechniek voor aardewerk op lage temperatuur.

Het woord ‘Raku’, dat uit het 16e-eeuwse Japan stamt, betekent vrij vertaald ‘plezier’. De rakutechniek is door het westen overgenomen en ontwikkeld voor een groot aantal stooktechnieken.  Raku is een stooktechniek voor aardewerk op lage temperatuur.

De voorwerpen worden met een tang uit de roodgloeiende oven gehaald en kunnen dan op verschillende manieren worden behandeld.

Vaak worden ze in zaagsel of een ander brandbaar materiaal gedompeld, of geblust in water. Raku is aantrekkelijk vanwege het snelle resultaat. De pottenbakker staat nauw in contact met het vuur en de gevolgen daarvan op klei, hebben iets fascinerends.

Bij een workshop rakustoken zijn meestal twee docenten aanwezig. 

 

Materiaal

De kosten voor een workshop zijn exclusief gebruikte materialen.

Gedurende het eerste dagdeel maakt u met raku-klei holle figuren, denk daarbij aan een tors, schaal, kat of vogel of naar eigen idee. Door het werk niet al te groot te maken,  kunt u gedurende de beschikbare tijd drie voorwerpen boetseren.  Deze worden dan met de andere objecten, na het drogen afgebakken in de pottenbakkersoven. Tijdens het tweede dagdeel gaan we rakustoken. RAKUSTOKEN is van oorsprong een Japanse techniek, waarbij het glazuur van het werkstuk (sterk) craqueleert.  De craquelé is zwart gekleurd. De gebakken voorwerpen worden  behandeld met diverse glazuren en in de raku-oven geplaatst. De oven wordt op 1000 graden gestookt.  Objecten worden met een tang uit de oven gehaald en afgekoeld en door het verschil in temperatuur ontstaat craquelé (barstjes).  De voorwerpen worden opgepakt en in zaagsel gelegd. 

Rakustoken2009small

Het zaagsel gaat branden, de barstjes in het glazuur blakeren nu zwart. Fascinerende effecten worden bereikt door tijdens het stoken de zuurstoftoevoer te temperen . Minder zuurstof betekent veranderingen in glazuur. Effect bij koper-glazuur  van blauwgroen tot koperkleurig, afhankelijk van de mate van oxidatie of reductie. Komen de objecten uit het zaagsel dan gaan ze voor afkoeling in het water.  Daarna kunnen de cursisten gaan poetsen om het roet eraf te krijgen.

Het resultaat is groots, een uniek kunstwerk is geboren!

DSC01876small

 

U dient zich wel van tevoren aan te melden en bij aanmelding de kosten voldoen.